středa 15. ledna 2014

Parfémy ,,davovky"

Davovky, od slova dav. Ne, že by dokázaly ovládnout dav, zabít dav (no, některé možná jo), nebo se ztratit v davu. Ony prostě způsobí davové šílenství. Je to díky prokazatelným objektivním kvalitám dané vůně, nebo prostě jenom dominový efekt? Bojí se lidi jít do neznáma, být originální a chtějí splynout s davem? Myslím, že tak nějak to bude. Většina lidí dá přednost ověřené klasice, něčemu, co používá kamarádka či kolegyně. Je to známé a bezpečné. Já mám vůči davovým vůním z principu lehkou averzi, ale... některé mám doma taky. Je to někdy mocnější než já :). Musí se ale nechat, že špatná vůně by se masově oblíbenou pravděpodobně nestala.


A které jsou těmi nejčastějšími okupanty ulic, MHD, obchodů, kanceláří a tak dále? Takový malý mix těch, podle mě, nejznámějších můžete vidět výše. Některé jsou už letitými evergreeny, jiné se dokázaly do povědomí a ovzduší společnosti dostat poměrně čerstvě. 
Jedno se davovým vůním upřít nedá - je to většinou skvělý dárek, který nemá šanci urazit. A to právě proto, že se líbí takové většině lidstva. Nemusí to být přímo šálek čaje, ale takováhle vůně se nakonec vždycky nějak unosí. 

Samozřejmě těmto vůním jejich oblíbenost přeji, jsou to vlastně takové celebrity mezi parfémy, nicméně někdy by nezaškodila trocha invence a originality při výběru vůně. Není nad to sáhnout v parfumerii po něčem, co jste nikdy neviděli, nekřičí to na vás z každé druhé reklamy a nepotkáte v tom na ulici dalších deset lidí. Každou chvíli na nás výrobci vůní chrlí novinky a limitované edice, které jsou někdy povedené, jindy zbytečné. Zbytečnější mi ale nakonec přijde vonět jako každý druhý, když jsou eshopy a regály v parfumeriích doslova přecpané různorodými parfémy, z nichž zdaleka nejprodávanější je jen těch pár vyvolených. Zkuste nedat na prodavačku, která vám bude něco nutit s argumentem ,,to teď berou všichni, to se skvěle prodává". Není to paradoxně nakonec důvod, proč byste právě tuhle vůni chtít neměli?

1 komentář:

  1. Lanvin davovku som dostala od sestry. Vôňa je to pekná, aj mi sedí, ale cítim ju na veľa ženách a prekáža mi to, takže ju míňam celkom často, čo ale nie je žiadny problém, pretože celkom rýchlo vyprchá..Chloé konkrétne tento mi nevonia, na Versace Bryght Crystal mám averziu a Light Blue neznášam už len pre tú davovú psychózu, ale ani ma nejak extra neočarila..Euphoria od CK ble a La vie est belle, to je pre mňa taký sladký nechutný bolehlav..Zelené jabĺčko sa mi páči a aj jeho fresh blossom brat:) ale nevydržia dlho...

    OdpovědětVymazat